House Zilvar / ASGK Design

first_imgHouse Zilvar / ASGK DesignSave this projectSaveHouse Zilvar / ASGK Design “COPY” CopyAbout this officeASGK DesignOfficeFollowProductsWoodSteel#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesLodínIcebergOn FacebookCzech RepublicPublished on February 06, 2020Cite: “House Zilvar / ASGK Design” 05 Feb 2020. ArchDaily. Accessed 10 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodSiding Façade SystemWindowsMitrexSolar WindowMetal PanelsAurubisPatinated Copper: Nordic Green/Blue/Turquoise/SpecialMetal PanelsDri-DesignMetal Panels – CopperIn architectureSikaBuilding Envelope SystemsExterior DeckingLunawoodThermowood DeckingMembranesEffisusFaçade Protection – Breather+Metal PanelsPure + FreeFormCustom Metal Cladding – Legacy Fund 1 BuildingWood Boards / HPL PanelsInvestwoodWood Fiber Partition Walls – ValchromatDoorsLinvisibileLinvisibile FILO 10 Vertical Pivot Door | BrezzaSkylightsFAKROEnergy-efficient roof window FTT ThermoToilets / BidetsBritexToilets – Accessible Centurion PanMore products »Save想阅读文章的中文版本吗?Zilvar住宅 / ASGK Design是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Czech Republic Save this picture!© Petra Hajska+ 24Curated by Diego Hernández Share Projects House Zilvar / ASGK Design Houses Photographs:  Petra HajskaSave this picture!© Petra HajskaRecommended ProductsWindowsAir-LuxSliding Window – CurvedWoodBruagBalcony BalustradesWindowsFAKRORoof Windows – FPP-V preSelect MAXWindowspanoramah!®ah!38 – FlexibilityText description provided by the architects. The house called Zilvar, is located on the outskirts of a small village in Eastern Bohemia, surrounded by fields and forests.Save this picture!© Petra HajskaThe client’s wish was to design an open-plan, low-energy wooden house to improve the closeness of all three members of the family and provide direct impact by the surrounding nature. A microclimate of frequent rain, strong western winds and eastern sun was taken into account, together with the need for calm and peace, away from the busy, modern world, to make for ideal year-long living.Save this picture!© Petra HajskaThe inspiration for Zilvar’s shape came from the client’s 4 year-old son, who wanted the building to represent an anthropod, sloping towards the enormous oak tree. The southern sloped-roof, leaning away from the crown of this oak, makes you feel you are in the tree itself, whereas the northern sloped-roof, turned in the opposite direction, provides a wonderful view over the distant countryside.  Save this picture!SectionThe open-plan house consists of a lounge, kitchen and dining area downstairs, which open out to the bedroom galleries at opposite ends of the house upstairs, by industrial-shaped staircases either end, providing communication between all sections of the house. Moreover, an optical illusion of an even larger space is created by the very large glass panes and sliding doors, which link the living area inside to the eastern terrace outside and also by using the same flooring throughout. An outdoor space, protected from the rain, surrounds the northern entrance and is graduated on the east side, providing a dry, outdoor area all year round. Save this picture!© Petra HajskaZilvar is designed as a low-energy house; the outer structure is a diffusion-open wall assembly. The larch timber-framed structure (2 by 4) is designed using KVH construction timber profiles. The facade, roof and interior are all made of larch boards; however, the outside wood cladding uses a “burn and stain” technique, for longer–lasting life. The main living space has large-format glazing to take advantage of solar gain in winter, whereas in summer, the large wooden sliding shutters provide protection against the sun radiation.Save this picture!DiagramEach part, both inside and out, together with the sunlight, dramatically changes the shape of the house and makes you feel like an explorer in a canyon. It is a very refreshing and peaceful haven for its residents and their visitors.Save this picture!© Petra HajskaOriginally published on September 08, 2015Project gallerySee allShow lessDream House / JINGU PHOENIXSelected ProjectsHEYTEA LAB, Shenzhen OCT Harbor Store / TOMO DESIGNSelected Projects Share CopyHouses•Lodín, Czech Republic Architects: ASGK Design Area Area of this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/773151/house-zilvar-asgk-design Clipboard ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/773151/house-zilvar-asgk-design Clipboard Year:  Photographs ArchDaily Area:  83 m² Year Completion year of this architecture project 2013 “COPY”last_img read more