Low/Rise House / Spiegel Aihara Workshop

first_img SAW // Spiegel Aihara Workshop, Megumi Aihara CopyAbout this officeSAW // Spiegel Aihara WorkshopOfficeFollowProductsWoodSteelConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesMenlo ParkHousesUnited StatesPublished on April 04, 2014Cite: “Low/Rise House / Spiegel Aihara Workshop” 04 Apr 2014. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic BrassCompositesMitrexPhotovoltaic Solar Cladding – BIPV CladdingPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodPanel Façade SystemArmchairsUniForArmchair – ParigiLouvers / ShuttersBruagShading Screens – Perforated Facade PanelsAluminium CompositesSculptformAluminium Façade BladesCultural / PatrimonialIsland Exterior FabricatorsSeptember 11th Memorial Museum Envelope SystemWire MeshJakobWebnet in a Gymnasium in GurmelsDoorsLinvisibileLinvisibile Pocket Door | MareaPaintKEIMMineral Paint for Concrete – KEIM Concretal®-WLouversReynaers AluminiumSolar ShadingHandlesFormaniFitting Collection – ARCMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Consulting Architect:Peter Rose + Partners, OKB ArchitectureStructural Engineer:Larry CoferA/V:Active IntegrationArchitect In Charge:Dan SpiegelCity:Menlo ParkCountry:United StatesMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Bruce Damonte LOW/RISE HOUSESave this picture!© Bruce DamonteLocated on a half acre lot in the heart of Silicon Valley, the house reimagines the suburban housing type through interlocking bars of shared and private program. The composition re-appropriates the traditional forms of the California ranch house and farm tower as tools of environmental performance and social interaction, deployed to create variable density, natural ventilation, solar energy generation, day-lighting, and immersion into the site.Save this picture!Floor PlanThe clients, two professors with grown children, sought a house that could accommodate varying use patterns, creating an intimate environment for their own use as a couple, yet allowing for a spacious and integrated configuration for ten or more family members, and several hundred party guests. This complex programmatic request inspires the specific massing and siting of the building.Save this picture!© Bruce DamonteThe first floor consists of two long and narrow structures that intersect in an open kitchen, providing distinct programmatic areas and settling into the tree-lined landscape, allowing yards to surround and permeate each room. Subtle rotations of the geometry assist in way-finding, as well as identification of the more public and more private functions. The private master suite opens into a fern garden in the eastern corner of the site, while large sliding glass doors suspend the living room within the landscape for family gatherings or larger events.Save this picture!© Bruce DamonteA compact and vertical guest tower is sited at the western corner of the lot amongst tall evergreens, allowing for a more private guest experience, more compact floor plan, and the ability to effectively shut off (socially and energy-wise) the guest spaces zone by zone during typical daily use. Atop the 30-foot tower, a roof deck emerges through the trees, providing a unique vantage point of the structure below and the surrounding townscape.Save this picture!© Bruce DamonteThis spatial efficiency also provides increased energy efficiency. The high density of the guest spaces allows for stacked building systems that reduce resource consumption, while a hidden solar array over the horizontal spaces produces over 90% of the electrical demand of the house. Combined with the insulated glazing, radiant floor heat, passive cooling, and resilient natural materials, the house prioritizes sustainability in terms of both resources and living patterns.Save this picture!SectionThrough an integral relationship between use, form, and material, the Low/Rise House responds sensitively to site, nature, and neighborhood, creating a new type of suburban living – both urban and rural.Project gallerySee allShow lessRenovation and Extension At St Monica’s College / Branch Studio ArchitectsSelected ProjectsEmerging Architects Austin+Mergold Win Folly 2014Architecture News Share United States CopyHouses•Menlo Park, United States Low/Rise House / Spiegel Aihara WorkshopSave this projectSaveLow/Rise House / Spiegel Aihara Workshop Terra Ferma Landscapes “COPY” Low/Rise House / Spiegel Aihara Workshop Projects Architects: SAW // Spiegel Aihara Workshop Area Area of this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/493051/cotton-street-residence-spiegel-aihara-workshop Clipboard photographs:  Bruce DamontePhotographs:  Bruce Damonte Civil Engineer: Landscape Contractor: Mechanical Engineer: Hunner Associates Save this picture!© Bruce Damonte+ 25 Share Monterey Energy Group Area:  4500 ft² Area:  4500 ft² Photographs ArchDaily Landscape Design: ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/493051/cotton-street-residence-spiegel-aihara-workshop Clipboard Geotechnical Engineer: General Contractor: Murray Engineers “COPY” Houses WEC and Associates Inc.last_img read more