Midvale Courtyard House / Bruns Architecture

first_imgSave this picture!© Tricia Shay+ 12 Share Midvale Courtyard House / Bruns Architecture Midvale Courtyard House / Bruns ArchitectureSave this projectSaveMidvale Courtyard House / Bruns Architecture ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/437796/midvale-courtyard-house-bruns-architecture Clipboard Projects “COPY” 2013 Year:  Houses Photographs Save this picture!© Tricia ShayText description provided by the architects. Balancing the introverted nature of a courtyard with the bold personality of an extrovert all while managing matters of privacy, this renovation builds on its solid mid-century roots. Located on a busy boulevard in the state’s capital, the 1,685 sf half-century old ranch home was confined and uninviting, leaving its spaces dark and disconnected from the site. The renovation and 840 sf addition of Midvale Courtyard House adds a proper entry, elevated master suite, and covered parking, but also pierces and stretches the solid forms to create connection between indoor and outdoor spaces. Save this picture!© Tricia ShayRecommended ProductsDoorsLibartVertical Retracting Doors – Panora ViewEnclosures / Double Skin FacadesAlucoilStructural Honeycomb Panels – LarcoreDoorsSolarluxBi-Folding Doors – EcolineDoorsVEKADoors – VEKAMOTION 82Set back on its lot, the house is buffered from the busy street traffic. But the adjacent neighbors are closely spaced, challenging the notion of opening the interior to light and views. By creating a series of private outdoor rooms, the interior spaces visually extend beyond their original boundaries. As a result, the plan becomes a collection of independent wings each with a heightened focus on their unique programmatic requirements. Taller ceiling heights are created in the public living wing by affixing the new second floor above the original ceiling height, allowing light to penetrate deeper into the main level.Save this picture!© Tricia ShayOne’s experience is choreographed through a sequence of private courtyards and interior zones. A series of site walls with varying levels of opacity organize pathways, linking the exterior rooms and providing access throughout the plan. Composed with its own courtyard, the new entry and vertical circulation component reorients the house’s façade while integrating the new motor court with the main structure. The geometry of the new entry is extruded into the main form to organize the kitchen on the first floor and master bath on the second floor. On the main level, the wood floor transforms into the ceiling surface. And in the master bath an exotic wood ribbon folds up and over itself, defining a spa-like wet zone. Sitting above the neighboring houses, the new master suite includes a private courtyard terrace. A partial height privacy wall creates intimacy while masking the adjacent rooftops, leaving only views to the mature tree canopies beyond.Save this picture!© Tricia ShayThe building’s envelope is upgraded with new insulation and roof assemblies. Energy efficient mechanical systems replace outdated infrastructure. The new insulated, low-e glazed fenestration naturally illuminates interior spaces, and all supplemental lighting is upgraded with energy efficient fixtures and lamps.Save this picture!DiagramProject gallerySee allShow lessHow Much Do Architects Earn Around the World?Architecture NewsTalking With ThomArticles Share United States 2013 Architects: Bruns Architecture Year Completion year of this architecture project ArchDaily ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/437796/midvale-courtyard-house-bruns-architecture Clipboard CopyAbout this officeBruns ArchitectureOfficeFollowProductsWoodBrick#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesRefurbishmentRenovationMadisonHousesRefurbishmentRenovationUnited StatesPublished on October 16, 2013Cite: “Midvale Courtyard House / Bruns Architecture” 16 Oct 2013. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPartitionsSkyfoldChoosing the Skyfold Wall for Your SpaceGlass3MGlass Finish – FASARA™ GeometricShower ColumnshansgroheShoulder ShowersPanels / Prefabricated AssembliesMorin Corp.Metal Wall Systems – ExposedStonesCosentinoSurfaces – Dekton® Stonika SeriesConcrete FloorsSikaIndustrial Floor CoatingsHanging LampsLouis PoulsenPendant Lights – KeglenDoorsSky-FrameInsulated Sliding Doors – Sky-Frame SlopeThermalSchöckMinimizing Thermal Bridges in BalconiesWindowspanoramah!®ah! Ultra MinimalistEnclosures / Double Skin FacadesAlucoilStructural Honeycomb Panels – LarcoreWork ChairsDynamobelWork Chair – SLAT 16More products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Year:  photographs:  Tricia ShayPhotographs:  Tricia Shay “COPY” CopyHouses, Renovation•Madison, United Stateslast_img read more